"Átlátszó víz legyen..." Cseh Tamás-est

Hegyi Norbert és Joós Tamás koncertje

Cseh Tamás ikonikus dalai szerepelnek abban a műsorban, amelyet Hegyi Norbert és Joós Tamás "Átlátszó víz legyen" címmel ad elő, tisztelegve az előadóművész emléke előtt.

Az előadók 2013-ban határoztak úgy, hogy Cseh Tamás születésének 70. évfordulójára "Átlátszó víz legyen"címmel emlékestet készítenek. Az est az Ascher Oszkár Színházban került bemutatásra, azóta több száz alkalommal láthatta a közönség az ország különböző településein és Budapesten. A műsor az egyik legautentikusabb előadásban mutatja be a közönségnek Cseh Tamás dalait.

A műsorból részlet hangzott el az MMA Tavaszi Irodalmi Gáláján, de az előadók ott voltak Bereményi Géza díszpolgárrá avatásán a Józsefvárosban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban Csengey Dénesre emlékezve. A budapesti 1956-os ünnepségek zárásaként megrendezett eseményen a Józsefvárosban szintén elhangzott az előadás, ahogy 2018-ban a Múzeumok éjszakáján a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében kapott nagy elismerést a műsor. 2019-ben a XX. Szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon a Művészetek Utcájában volt repertoáron az előadás, majd a kaposvári "Miénk a város" programsorozaton is bemutatásra került szeptember 5-én. 2019. szeptember 14-én a tatabányai József Attila Művelődési ház vendégei voltak az előadók.

A produkció egész évben folyamatosan, országszerte turnézik. Koncertszervezés: Joós Tamás +36 20 985 1794

2018-ban Kanada több városában (Torontó, Ottawa Montreal) mutatták be a műsort, amely egyébként rendszeresen hallható a Hunnia Bisztróban (Bp., Bank utca). 2020-ban - a pandémia idején - az előadásból egy részlet került bemutatásra az A38 hajón az "Én vagyok itt" projekt keretében. (2020. május 20-ai adás)

Az előadók közül Joós Tamás neve nem hangzik ismeretlenül a közművelődési intézmények és könyvtárak munkatársainak körében, műsoraival évtizedeken át járta a települések óvodáit, iskoláit, művelődési házait és könyvtárait. Ő szervezte Szombathelyen 11 éven át a Magyar Énekmondók Találkozóját, de volt közös műsora Ballada éjjel címmel Jordán Tamással a Weöres Sándor Színház igazgatójával is. Budapesten 2013-2016 között a kezdeményezésére létrejött fesztiválon - "Cseh Tamás Nap Kőbányán" - öt alkalommal emlékeztek a Kossuth-díjas előadóművészről, az előadó-művészet, a képzőművészet és a táncművészet segítségével.

Hegyi Norbert - a másik előadó - inkább a budapesti közönség számára ismert - az Ascher Oszkár Színház tagja, rendez és játszik, de muzsikál a "Tökéletes helyettesek" (Kispál tribute) zenekarban és játszott együtt többek között Csákányi Eszterrel is a Paravarieté című Tasnádi István darabban.

"Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van: Budapest..." éneklik majd az előadók, s e dalba ki-ki beleképzelheti saját kedvelt lakhelyét.

Az előadás a budapesti Ascher Oszkár Színház produkciója.

Fotó: Vigyázó Sándor Művelődési Központ