Csetényi Anikó (1937 - 2005) színházunk örökös tagja, az Ascher Oszkár Színház alapítója és vezetője 2005-ig. Az ELTE magyar-angol szakán szerzett diplomát, 1960-tól megszakítás nélkül a XVII. kerületben tanított. Hatalmas életművet, szellemi örökséget hagyott ránk. Élete három fő alappilléren nyugodott: a pedagógushivatás, az Ascher Színház és az írói tevékenység voltak számára a legfontosabbak.

Az Ascher Színházban is elsősorban pedagógus volt, egy-egy pálya alakításával mindig azt figyelte, ki hogyan fejlődhet tovább. Erre az egész életpályában gondolkodó, óvó-féltő odafigyelésre csak igen kevesek képesek. Ő közéjük tartozott. Nemzedékeket nevelt, több ismert színművész pályáját indította el. Pedagógusként az irodalom, a magyar- és angol nyelv megszerettetésén túl mindig becsempészte tanításába a színházművészet varázsát. Szívesen alkalmazta tanóráin a drámapedagógia eszközeit. Írásait, mesejátékait is pedagógiai hitvallása hatotta át.

Munkássága során több kitüntetést kapott: 1970-ben Kiváló Tanár; 1985-ben az Oktatási Minisztérium és az Arany János Színház drámapályázatának I. díja; 1996-ban Balassi Díj; 1997-ben a Környezetvédelmi Minisztérium meseíró pályázatának kiemelt különdíja; 2004-ben Életműdíj kimagasló pedagógiai tevékenységéért és Ascher-gyűrű. 2017. október 23-án Budapest Főváros XVII. kerületi Önkormányzata posztumusz Rákosmente Díszpolgára címet adományozott Csetényi Anikónak "Rákosmente kulturális és művészeti életének szolgálatáért, gazdagításáért és az amatőr színjátszás területén betöltött kiemelkedő szerepéért."

Az Ascher Színházban 74 rendezés fűződik nevéhez, köztük saját írásainak színre vitele is: irodalmi verses összeállítások, előadóestek, beavató színházi műsorok, a világirodalom színdarabjainak klasszikusai és kortárs magyar drámák. Csetényi Anikó 32 mesejátékot, 4 tévéjátékot írt, gyermekszíndarabjait Budapesten, Zalaegerszegen és Békéscsabán játszották a színházak. Hangfelvételek, CD-k őrzik a Magyar Rádióban játszott meséit.