Alapítónk

Csetényi Anikó (1937-2005)

Csetényi Anikó színházunk örökös tagja, az Ascher Oszkár Színház alapítója és vezetője 2005-ig. Az ELTE magyar-angol szakán szerzett diplomát, 1960-tól megszakítás nélkül a XVII. kerületben tanított.

Hatalmas életművet, szellemi örökséget hagyott ránk. Élete három fő alappilléren nyugodott: a pedagógushivatás, az Ascher Színház és az írói tevékenység voltak számára a legfontosabbak.

Az Ascher Színházban is elsősorban pedagógus volt, egy-egy pálya alakításával mindig azt figyelte, ki hogyan fejlődhet tovább. Erre az egész életpályában gondolkodó, óvó-féltő odafigyelésre csak igen kevesek képesek. Ő közéjük tartozott. Nemzedékeket nevelt, több ismert színművész pályáját indította el.

Pedagógusként az irodalom, a magyar- és angol nyelv megszerettetésén túl mindig becsempészte tanításába a színházművészet varázsát. Szívesen alkalmazta tanóráin a drámapedagógia eszközeit. Írásait, mesejátékait is pedagógiai hitvallása hatotta át.

Munkássága során több kitüntetést kapott: 1970-ben Kiváló Tanár; 1985-ben az Oktatási Minisztérium és az Arany János Színház drámapályázatának I. díja; 1996-ban Balassi Díj; 1997-ben a Környezetvédelmi Minisztérium meseíró pályázatának kiemelt különdíja; 2004-ben Életműdíj kimagasló pedagógiai tevékenységéért és Ascher-gyűrű.

Az Ascher Színházban 74 rendezés fűződik nevéhez, köztük saját írásainak színre vitele is: irodalmi verses összeállítások, előadóestek, beavató színházi műsorok, a világirodalom színdarabjainak klasszikusai és kortárs magyar drámák.

32 mesejátékot, 4 tévéjátékot írt, gyermekszíndarabjait Budapesten, Zalaegerszegen és Békéscsabán játszották a színházak. Hangfelvételek, CD-k őrzik a Magyar Rádióban játszott meséit.


Csetényi Anikó lejátszható hangjátékai


Csetényi Anikó Presser Gábor honlapján

Ascher Oszkár Színház Honlapja